Toissa viikolla eksyin intialaiselle keskustelupalstalle etsiessäni tietoja Mysoresta ja siellä jäin lukemaan erästä keskusteluketjua.

Keskustelun aloitus kuului tyyliin, miksi ulkomaalaiset ottavat niin rumia kuvia Intiasta?

Siitäpä he olivat saaneet aikaan melkoisen keskustelun ja haukkumisen. Huh huh. 

Mutta ainahan se on niin, että otat matkoilla kuvia itsellesi mielenkiintoisista, erikoisista ja epätavallisista asioista, ihmisistä ja rakennuksista, eikös?

Näin ei sitten missään nimessä saa tehdä Intiassa. Saat kuvata vain ja ainoastaan intialaisten mielestä kauniita asioita. Ehdottomasti on kiellettyä kuvata roskaista ympäristöä, slummeja, köyhyyttä, köyhiä ihmisiä, huonokuntoisia rakennuksia, ruuhkia, lehmiä jne.

He eivät täällä kaipaa sellaisia ihmisiä jotka näin tekevät. Niiden on parasta pysytellä Intian ulkopuolella.

Mitä täällä sitten kuvataan? Onko ainoa sallittu kuvauskohde intialaisten mielestä Taj Mahal?

Sille kun ei vain voi mitään, että Intiassa on roskaista. Kuvatessa tulee väistämättä melkein joka toiseen kuvaan roskia. Pitäisikö ne editoida pois lopullisesta kuvasta? Nähtävästi. Ja minä ainakin kuvaan mielelläni juuri niitä ääripäitä, vaikkapa ultramodernia pilvenpiirtäjää ja sen vastapainoksi ikivanhaa rötisköä. Ja siltä väliltä kaikkea mikä kiinnostaa ja pistää silmään.

Ja kauneushan on aina katsojan silmissä ja olen huomannut, että paikallinen kauneuskäsitys poikkeaa huomattavasti omastani.

Esimerkiksi tämä kuva on minusta kaunis. Siinä on jotakin ihanan nostalgista. Jonkun toisen mielestä taas ei . Todennäköisesti loukkaan täällä kuvalla jotakuta tässä maassa. Tämähän antaa selvästikin sellaisen käsityksen, että täällä ajellaan vain polkupyörillä eikä hienoilla moottoripyörillä tai skoottereilla kuten aidossa oikeassa Bollywoodtodellisuudessa. Kamalaa suorastaan!

Tämä kuva taas on ehdottomasti sallittujen joukossa. Se nimittäin kuvattu 5 tähden hotellissa The Leela Palacessa. Tämä on sitä OIKEAA intialaista todellisuutta! Onhan ehdottoman sallittua kuvata moderneja shopping malleja, hienoja kalliita autoja, kauniita Bollywoodihmisiä ja prameita vanhaan intialaiseen tyyliin rakennettuja hyväkuntoisia uusia rakennuksia.

Ja sitä paitsi, minulla ainakin kuvauskohteet vaihtelevat ihan mielen mukaan. Jos ottaa päähän niin kuvaan selvästikin kaikkea epäsopivaa ja kun taas liitelen pilvissä niin en edes niitä näe.

Olisi muuten todellisuudessa ihan kamalaa jos ei saisikaan kuvata mitä haluaa. Jossain tv-dokumentissä näin, kun toimittaja vieraili Pohjois-Koreassa. Siellä suuren johtajan patsasta ei saanut missään tapauksessa kuvata takaa päin, vaan vain edestä....

PS. Mutta en toki minäkään ilahtuisi jos näkisin internetissä kuvan suomalaisesta laittomasta kaatopaikasta ulkomaalaisen ottamana. Tai sammuneesta juoposta keskellä kävelykatua tai...

Mitäs Suomessa ei "saa" kuvata?