Sahkopostiani piristi muutama linkkiviesti ystavilta tahan Kauppalehden uutiseen:

Maailman rankin työskentelykaupunki on Nigerian Lagos, kertoo yhdysvaltalaisen BusinessWeek-lehden selvitys. Se kuuluu niiden kaupunkien joukkoon, joissa työskentelystä maksetaan työntekijöille monesti ylimääräistä vaikean työn lisää. Listalla on myös tukku suomalaisille tuttuja työskentelykaupunkeja.

- Maailmantalouden ajauduttua pahimpaan laskusuhdanteeseen vuosikymmeniin, monet työntekijät Yhdysvalloissa ja muissa maissa ovat tyytyväisiä, kun heillä on töitä, mitä tahansa töitä. On kuitenkin olemassa paikkoja, missä on niin vaikea elää, että työntekijät voivat yhä saada yritykset maksamaan heille ylimääräistä, jos suostuvat työskentelemään niissä, kirjoittaa lehti  verkkosivuillaan. 

Tunnettu henkilöstöpolitiikkaan erikoistunut konsulttifirma kokosi BusinessWeekin pyynnöstä listan 55 vaikeimmasta työskentelypaikasta maailmassa. Vertailun ulkopuolelle jätettiin Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan kaupungit.Arviointikriteereinä käytettiin muun muassa tartuntatautitilannetta ja saastuneisuutta sekä pohdittiin, kuinka todennäköistä olisi, että kaupungissa alkaisivat poliittiset väkivaltaisuudet.

Listan ulkopuolelle on jätetty kaupunkeja, jotka ovat niin ilmiselvästi vaikeita työskentelypaikkoja, että ne painiskelevat aivan omassa sarjassaan. Tällaisia paikkoja maailmassa ovat esimerkiksi sotatilasta kärsivä Irakin Bagdad ja kommunistihallinnon tiukassa hallinnassa oleva Pohjois-Korean Pjongjang.

1) Lagos, Nigeria

Selvityksen ylivoimaisesti vaikein työskentelykaupunki on Afrikan suurin kaupunki Lagos. Kaupungissa on erittäin paljon rikollisuutta ja sen infrastruktuuri on hyvin heikko. BusinessWeek huomauttaa, että sen lisäksi kaupungin asuntotilanne, viemäröinti ja terveydenhoitopalvelut ovat heikkoja. Selvityksen mukaan myös "riski joutua keskelle kansanryhmien välisiä väkivaltaisuuksia" on suuri huolenaihe.

2) Jakarta, Indonesia

Monien muiden kolmannen maailman kaupunkien tavoin Indonesian pääkaupunki kärsii vakavasta tauti- ja saasteongelmasta sekä puutteellisesta viemäröinnistä. Sen lisäksi maailman suurimmassa muslimimaassa on tehty useita islamilaisten äärijärjestöjen terrori-iskuja, jotka on kohdistettu ulkomaalaisiin.

- Etenkin islamilaisista äärijärjestöistä johtuva väkivallan uhka on vakava ongelma täällä asumisessa, todetaan raportissa.

3) Riad, Saudi-Arabia

- Terrori-iskun mahdollisuus on jatkuva uhka, todetaan raportissa.

Lisäksi vanhoillisessa arabimaassa työntekijöiden elämää rajoittavat monet esimerkiksi liikkumiseen, pukeutumiseen, ruokaan ja alkoholiin, matkustamiseen ja viestintään liittyvät rajoitukset. Erityisen vaikeana työskentelypaikkana kaupunkia pidetään naisille.

- Tiukkojen moraalis-uskonnollisten koodien rikkominen on erityinen vaara tässä konservatiivisessa maassa.

4) Almaty, Kazakstan

Kaupungin maantieteellinen etäisyys ja huonot kulkuyhteydet ovat suuri ongelma ulkomaalaisten työntekijöiden kannalta. Saasteet, tartuntataudit ja kehittymätön terveydenhuoltojärjestelmä ovat myös vaikeita ongelmia, samoin puutteellinen infrastruktuuri ja huonot asuinolot, rikollisuus ja viestintäjärjestelmän ongelmat.

5) Mumbai, Intia

Intian taloudellisessa keskuksessa on tarjolla maan parhaita ravintoloita, museoita ja arkkitehtuuria, mutta myös pahimmat slummit, liikenneruuhkat ja turvallisuusongelmat, muistuttaa BusinessWeek.

 

BusinessWeek-lehden Top-20

  1. Lagos, Nigeria
  2. Jakarta, Indonesia
  3. Riad, Saudi-Arabia
  4. Almaty, Kazakstan
  5. Mumbai, Intia
  6. Delhi, Intia
  7. Nairobi, Kenia
  8. Bogota, Kolumbia
  9. Ho Chi Minh City, Vietnam
  10. Chennai, Intia
  11. Hanoi, Vietnam
  12. Guangzhou (Kanton), Kiina
  13. Tianjin, Kiina
  14. Suzhou, Kiina
  15. Qingdao, Kiina
  16. Shenzhen, Kiina
  17. Bangalore, Intia
  18. Kairo, Egypti
  19. Kiova, Ukraina
  20. Santo Domingo, Dominikaaninen tasavalta

***

Miten kummassa tuossa tutkimuksessa Suzhou on rankempi paikka kuin Bangalore???????

Taytyy kylla vaan kommentoida sen verran, etta kylla Suzhoun ja Bangaloren valilla on minun mielestani enemman kuin kolme sijaa. Ja Suzhoun eduksi.

Onneksi meidan kohdepaikka vaihtui alunperin suunnitellusta Chennaista (sijalla 10.) Bangaloreen, voisi hyvinkin olla mahdollista, etta emme enaa Intiassa olisi. Tallaiseen mielipiteeseen olen paatynyt kun olen juttuja Chennaista kuullut.